Üritan kirjutada veidi üldisemalt praegusest tööst.
Hetkel on käimas valgete viinamarjade korjamine. Alustasime Sauvignon blanciga (wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Sauvignon_blanc ) ja hetkel on käsil Semillion (Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9millon ). Viinamarjade korjevalmis olemise juures on tähtsaim mõõdupuu suhkru sisaldus ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sugars_in_wine ).
Korjamine toimub öösel, sest valgetele viinamarjadele ei meeldi päike ja soojus (punaseid korjame tõenäoliselt päeval). Hästi oli näha seda siis, kui tegime fruitdropingut. Kuumal päeval läksid maha langetatud valged viinamarjad päikese käes rosina värvi juba 1-2 tunni jooksul. Ja pruun pole värv, mida veinitootja soovib. Isegi öösel korjates (temp alla 20C) lisame igasse kasti pms i e potassium metabisulfite ( http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_metabisulfite ), mis pidavat hoidma marju kollaseks minemast.
Kui kastid treileril suundub traktor viinamarjaridade vahele, kus töötab harvester. Protsess väga lihtne: harvesteril on sees kaks plastikust vibukujulist „kätt“( 6-7 „sõrmega“), mis mõlemal pool viinamarja taime vibreerivad. Niimoodi vibreerides raputavad nad marjad taimede küljest lahti ja konveier süsteem toimetab marjad kõrval asuva traktori järelkärus olevasse kasti.
Tegin ka väikse videojupi sellest protsessist.
Kui kast täis sõidab traktor tagasi kuuri juurde, kus on kahveltõstukid (mida ma ka nüüd juhtida oskan - päris huvitav ning väga lihtne riistapuu;) ) vahetavad täis kastid tühjade vastu. Siis tuleb suur rekka, koos juhiga, kes tavaliselt on kaine (ps. iga kord on juht suutnud vähemalt püsiti seista (seina najal loeb ka)) ja viib kastid ära.
Ongi nii.
huvitav, kadedaks teed siin Eesti inimesed, tervitused Eestimaalt
ReplyDelete